Koirien aktiivisuusmittarit -- huvia ja hyötyä koiranomistajille

(Julkaistu Belgianpaimenkoirat-lehdessä 2/2016)

 

Olemme juuri alkaneet tottua siihen, että suunnilleen joka toisella tuntemallamme ihmisellä on ranteessaan aktiivisuusmittari, joka laskee kuljettuja askelia ja kulutettuja kaloreita sekä usein myös patistaa omistajansa liikkumaan liian pitkän paikallaan olon jälkeen. Nyt tulemistaan tekevät koirien aktiivisuusmittarit!

Markkinoilla on jo usean eri valmistajan laitteita koirille. Varsinainen buumi on luultavasti vasta tulossa, ja samalla laitteiden ja niitä hyödyntävien sovellusten ominaisuudet kehittynevät entisestään.

Koirienkin aktiivisuusmittarit perustuvat kiihtyvyysanturin avulla tehtäviin mittauksiin laitteen liikkumisesta koiran mukana, mutta koska koirien askelten määrittäminen ei ole niin suoraviivaista kuin ihmisten askelten laskeminen, mittarit ilmoittavat koiran aktiivisuuden yleensä pisteinä, jotka eivät eri laitteiden välillä ole välttämättä niin vertailukelpoisia kuin ihmisten askelmäärät, eikä niiden muuttaminen kuljetuksi matkaksi ole kovin yksinkertaista. Joissakin mittareissa on kuitenkin myös GPS-ominaisuus, jolla kuljetun matkan saa tietysti mitattua täysin tarkasti, ja lisäksi joidenkin GPS-mittareiden avulla koiran voi jäljittää, jos se katoaa. Tällä hetkellä GPS-seurannalla varustetut aktiivisuusmittarit eivät välttämättä toimi muualla kuin USA:ssa. GPS-ominaisuus myös lyhentää akun kestoa eli laite pitää ladata useammin kuin ilman GPS:ää varustettu.

Kaikki markkinoilla olevat laitteet kiinnitetään koiran pantaan tai valjaisiin. Joistakin laitteista, kuten FitBark, sanotaan, että ne toimivat tarkasti vain pannassa, mutta toisissa mainitaan myös mahdollisuus kiinnittää mittari valjaisiin. Data siirretään niistä omistajan mobiililaitteelle tarkasteltavaksi yleensä bluetooth-yhteyden kautta. Mittareissa itsessään ei yleensä ole minkäänlaista näyttöruutua, josta voisi suoraan lukea jotakin informaatiota.

Omat käyttäjäkokemukset laitteesta FitBark

Ostin omalle tervu-urokselleni Pinkolle (Hukkarullan Hikipinko) FitBark-nimisen aktiivisuusmittarin helmikuussa. Päädyin FitBarkiin osittain sattuman kautta, mutta myös siksi, että laitetta oli kehuttu kevyeksi ja varmatoimiseksi. Ja koska se ei sisällä GPS-ominaisuutta, akku ei vaadi lataamista kovin usein ja hintakin oli mielestäni kohtuullinen. Tilasin omani Englannin Amazonista hintaan 50 puntaa plus postikulut. Amerikkalaiselta valmistajalta laitetta saisi suoraan (tätä kirjoittaessa) 70 dollarin hintaan, mutta USA:sta tilattaessa on syytä varautua siihen, että tulli kiinnostuu lähetyksestä.

FitBark on muovikuorinen, hauskasti luun muotoinen laite, jota saa useissa eri väreissä. Se on todella kevyt, joten pienemmänkään koiran pannassa se ei luultavasti koiraa häiritse. Pinkon FitBarkin kiinnitin kapeaan pantaan, jossa on kirjailtuna puhelinnumeroni ja jota ei ole tarkoitettu varsinaisesti talutukseeen, mutta jota voi keveytensä ansiosta pitää koiralla aina. (Varsinaista ulkoilua varten laitan sille lisäksi leveämmän pannan tai valjaat.) Laitteen mukana tulee pantaan kiinnittämistä varten O-renkaita, joiden lisäksi voi halutessaan laittaa nippusiteen varmistukseksi. Akun lataamista varten FitBarkia ei tarvitse irrottaa pannasta, vaan mikro-usb -latausjohdon mahtuu kiinnittämään ilman irrottamista (panta toki pitää siksi aikaa ottaa koiralta pois). Akku kestää latausten välillä kymmenisen päivää.

FitBarkin käyttöönotto oli ällistyttävän helppoa. Käytän sitä itse iPad Mini:ssä olevan applikaation kautta, mutta vastaava sovellus on saatavilla iPhoneen tai android-laitteisiin. Kun FitBarkin akku on ladattu ja sen sovellus on asennettu omaan mobiililaitteeseen, alkavat ne kommunikoida bluetooth-yhteyden kautta. FitBarkin erikoisuus on firman todella pitkälle viety online-käyttäjätuki: jo heti laitetta asennettaessa saa sovelluksen chat-ikkunaan ohjeviestejä ja ainakin omaan kysymykseeni sain välittömästi vastauksen. Online-tuki kyselee chatissa myöhemmin myös käyttökokemuksia ym. -- ominaisuus, joka saa käyttäjän tuntemaan itsensä arvostetuksi ja tärkeäksi, mutta joka tietysti joskus voi tuntua turhankin tunkeilevalta. Tosin eipä niihin ole tietenkään pakko vastata.

Kun laite on kiinni koiran pannassa, se rekisteröi koiran kaikki liikkeet, ja sovelluksen kanssa synkattaessa näyttää tiedot sovelluksessa. Automaattinen synkkaaminen sovelluksen käynnistyksen jälkeen on aina sujunut todella luotettavasti, paljon paremmin kuin omassa Garmin Vivoactive-aktiivisuusmittarissani. FitBark myy oheislaitteena myös wifi-tukiasemaa, jonka ideana on, että jos omistaja haluaa esim. työpäivänsä aikana seurata tarkkaan koiran aktiivisuutta, se onnistuu wifi-tukiaseman ja nettiyhteyden avulla. Tukiasema maksaa jo yksinään enemmän kuin pelkkä aktiivisuusmittari, ja itse pidin sen hankkimista täysin tarpeettomana. Minulle riittää, että esim. joka ilta synkkaan Pinkon mittarin tiedot omalle koneelleni.

FitBarkin antamat tiedot ovat yksinkertaiset ja selkeät. Koiran aktiivisuuspisteet (FitBark kutsuu omiaan nimellä "bark points") näytetään jakautuneena päivän mittaan kolmeen eri kategoriaan: lepo ("rest"), hereilläolo tai kevyt liikunta ("active") ja vauhdikkaampi liikunta ("play"). Jo tavalliset belgivauhtiset hihnalenkit menevät yleensä tuohon "play"-kategoriaan. Laitetta käyttöön otettaessa omistaja asettaa koiralle päivittäisen aktiivisuustavoitteen, jota voi halutessaan myöhemmin muuttaa. Valitsin Pinkolle tavoitetasoksi kolmesta ehdotetusta "samankaltaisille koirille" soveltuvista tasoista korkeimman, 9400 pistettä. Sovelluksella voi tarkastella koiran aktiivisuuden jakautumista tunnin, vuorokauden, viikon tai kuukauden jaksoissa. Erityisen kiinnostavaa päivätöissä oleville on katsoa, kuinka paljon koira lepää omistajan työpäivän aikana. Osoittautui, että Pinko tosiaankin yksin ollessaan nukkuu koko päivän, mikä on tietysti ihan toivottu asia, mutta selittää myös sen energisyyden minun kanssani touhutessa.

FitBark on selvästikin panostanut nettiaikaan ja yhteisöllisyyteen. Käyttäjätuki-chatin lisäksi heillä on Facebookissa käyttäjäryhmä. Omaan sovellukseensa voi myös lisätä muita FitBark-käyttäjiä oma koiran "ystäviksi" ja nähdä niiden pistesaldot ja vaikkapa haastaa toiset kuntoiluhaasteeseen. Myös omistajan oman aktiivisuusmittarin tiedot voi lisätä samaan sovellukseen, mikäli käytössä sattuu olemaan Fitbit-mittari -- muiden valmistajien mittareiden lisääminen on kuulemma työn alla. Ja koska FitBark kerää (anonyymisti) tietoa käyttäjistä, he laativat saamastaan datasta myös mielenkiintoisia tilastoja, jotka ovat kaikkien nähtävillä sivustolla http://www.fitbark.com/explore/. Tilastoista näkee mm. sen, missä maassa koirien kanssa liikutaan eniten (Sveitsissä), mitkä rodut ovat aktiivisimpia (tervu loistaa tilastoykkösenä, mikä ei liene kauhea yllätys), ja esim. minä viikonpäivinä tai vuorokaudenaikoina missäkin maassa eniten ulkoillaan. Itse yllätyin siitä, kuinka aktiivisia FitBarkin käyttäjät ihan yleisesti ovat ja kuinka paljon pisteitä tervut keskimäärin keräävät. Pinkolle alunperin asetettu 9400 päivittäisen aktiivisuuspisteen tavoite on vielä kaukana siitä 15400 pisteestä, minkä tervut keskimäärin liikkuvat! Otos on varmasti painottunut hyvin aktiivisiin koiranomistajiin, koska FitBarkia ei kovin moni sohvaperunakoiranomistaja ole varmaankaan vielä hankkinut, mutta kiinnostavaa tietoa tuokin oli, kun olen aina kuvitellut meidän liikkuvan paljon.

Kuukauden käytön perusteella voin todeta, että laite tekee sen minkä lupaa, eli on helppokäyttöinen ja luotettava ja antaa mielenkiintoista tietoa. Tällainen sopii ainakin ihmisille, jotka tykkäävät teknisistä vempaimista ja tilastoista. Ja vaikka pelkkä aktiivisuusmittari ei liikuta koiraa sen enempää kuin ihmistäkään, pisteiden seuraaminen ja tavoiterajojen asettaminen helposti motivoi liikkumaan vähän aiempaa enemmän. Hyödyllisimmillään mittari on ehkä silloin, jos se auttaa omistajaa huomaaman muutoksia koiran käytöksessä. Jos koira vaikkapa työpäivän aikana alkaakin olla levoton kotona, voi tilastoista tarkistaa, onko lenkkeily jäänyt viime päivinä tavallista vähemmälle, tai jos tarhakoira muuttuukin normaalia passiivisemmaksi, se saattaakin olla sairas.

FitBarkin luvataan olevan vesitiivis tietyn standardin mukaisesti, mutta jännittyneenä odotan, miten laite kestää meidän vesipetokoiramme jatkuvaa läträystä ensi kesänä. Jos härveli toimii vielä syksylläkin, olen omaan ostokseeni erittäin tyytyväinen.

Merja Tornikoski


FitBark Pinkon kaulapannassa. Laite on kevyt ja huomaamaton, ja ainakin ensimmäisen kuukauden kokemusten perusteella kestänyt vauhdikkaan tervupojan elämää hyvin.

Yhteenveto Pinkon aktiivisuudesta 27.2. Ylimmät pallot näyttävät, miten aktiivisuus jakautuu ajallisesti vauhdikkaaseen liikuntaan, tavalliseen liikuntaan ja lepoon. Keskellä olevasta "kellotaulusta" näkee, miten aktiivisuus ajoittui eri vaiheisiin vuorokautta. Klikkaamalla kutakin tuntia saa tarkan tuntinäkymän. Alimpana näkyvät koko viikon suoritukset, joista näkee, että isoon kuvanäkymään valittu päivä oli sen viikon aktiivisin.

Takaisin koulutusjuttu-sivulle.